Tarih: 1.07.2020| Okunma Sayısı: 642

BASINA VE KAMUOYUNA

Türkiye Barolar Birliği ve tüm Baro Başkanları 19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde toplanarak ortak birer bildiriye imza atmış ve kamuoyu ile paylaşmıştır.

Bu bildirilerde, Pandemi sürecinde esas gündemimizin ülkemiz ve mesleğimizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için çaba sarf etmek olduğu ve bu nedenle Avukatlık Kanununda Barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığı açıkça belirtilmiştir.

Her iki bildiride de Avukatların ve Baroların ihtiyacı ve beklentisini karşılayacak, Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatabın Barolar ve TBB olması gerektiği de vurgulanmıştır.

10 Haziran 2020 tarihinde ise randevu taleplerimize olumlu cevap veren Adalet Bakanlığı, Kamu Baş Denetçiliği, Türkiye Büyük Millet Meclisinde parti grupları ziyaret edilerek meramımız onlara da iletilmiştir. Bu görüşmelerde davet karşı taraflardan gelmemiş, aksine görüşmek için TBB ve Baro Başkanlarınca randevu alınmıştır. Bunun dışındaki beyanlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Geçen süre zarfında ortak çağrımızın dikkate alınmadığı, aksine sürecin devam ettiği görülünce 17 Haziran 2020 günü tüm Barolarda eş zamanlı olarak basın açıklaması yapılmıştır.

Bu açıklamada bir kısım Baro Başkanları 19 Haziran 2020 günü sembolik yürüyüşler başlatarak Ankara’ya doğru yola çıkacaklarını belirtmiş ve ifade edilen tarihte yürüyüşe başlamışlardır.

İl dışından gelen başkanlar şehre giriş yapıp sembolik olarak 100m kadar yürüyerek araçlarla Anıtkabir’e geçmek üzere toplandıkları alanda polis tarafından engellenmişlerdir. Anayasa ve yasalardan kaynaklı demokratik bir hak olan silahsız ve saldırısız yürüyüş yapma hakkını kullanmak isteyen başkanlar Anayasa, yasalar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırı bir şekilde 26 saat boyunca bekletilmiş, etraflarına barikatlar kurularak fiili gözaltı işlemi uygulanmış, hak mahrumiyetine uğratılmışlardır. Yapılan bu muameleyi kınıyoruz.

25 Haziran günü ise Sakarya Barosu avukatları, Ankara’da yaşananları protesto etmek üzere bir yürüyüş yapmak istemiş ve onlar da 3 saat kadar polis tarafından engellenmişlerdir. Sakarya Barosu’na yapılan muameleyi de kınıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz. 26.06.2020

KIRŞEHİR BAROSU BAŞKANI